🤑 Indie game store🙌 Free games😂 Fun games😨 Horror games
👷 Game development🎨 Assets📚 Comics
🎉 Sales🎁 Bundles

I unplugged both my Wireless mouse and Logitech webcam.

No improvement sadly.

This is really weird. Have you tried running it as Administrator? Maybe there's something your operating system doesn't like about it. We had problems with the forced-resolution version of the game, but if you're running 1.07 it should have resolved that.

(Edited 1 time)

Admin access seems to have resolved the major issue.

No idea why that would matter honestly, as it's installed on a secondary drive.

I'm uploading another quick vid to show improvements.

This should be live in about 10 minutes.

https://youtu.be/Eubi1MliM8A

Drastic improvement

That is drastically improved, though still very sluggish...that is so weird, this is the first time I've seen it drop in performance because of permissions. To further increase performance, you could try moving its directory over to your other drive, and also mess with compatibility settings by right clicking the exe file and opening properties. My computer thinks it should run in compatibility mode with Windows XP Service Pack 2, which is probably because GameMaker 8.1 is a dated engine at this point, though I have never had the performance drops you are facing.

Is the drive it is currently on a solid-state or regular hard drive?

Thanks very much for helping me troubleshoot it.

The drive it's currently on is a standard HDD. It is on one of my additional drives, so the access permissions really shouldn't be a factor. Obviously they are though.

I did try running XP SP2 compatibility mode, and did not see any improvement

Hey, sorry for the late reply. Have you tried moving it onto the solid state just for kicks?

From the new video it looks like the game isn't so much laggy as it is running in slow-motion... very strange. Your video capture software isn't slowing it down is it?

It's interesting, but I've recently started encountering this same issue. I didn't have it before, but it's a problem now. Not entirely sure what caused this to happen, is there some windows system tool I can use to see what changes I've made to my system (installs / programs / services) in the past 2 weeks?

My specs are the following:

Nvidia geforce 670

Intel 5820K

32gb ddr4

Win 7 64-bit

SSD + HDD

I've tried the game on SSD, but it doesn't seem to help. My current performance is similar/identical to that of the second video, and the game used to work fine 1-2 weeks ago.

You can certainly check Add/Remove programs to see the list of installed programs as well as checking Windows updates I believe.

You can also check what runs on startup:

Click Start, run

Type msconfig

You should then be able to see your startup entries, and what is/is not enabled and make desired changes.

You may get a notification that MSConfig was run at next boot-up, but you can just ignore that.

Also, you stated you had a similar issue with another game recently.Can you tell me which game it was?

It is a game called Venture Forth.

http://store.steampowered.com/app/501310/

They did recently release a couple updates that have resolve the major performance issues. I don't believe it's a Gamemaker title though.